top of page

Διαταραχές φώνησης

 

Η φωνή μας είναι το σημαντικότερο εργαλείο επικοινωνίας και για πολλούς είναι το κύριο μέσο άσκησης του επαγγέλματός τους. Αυτό είναι προφανώς αλήθεια για τραγουδιστές και εκπαιδευτικούς, αλλά σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να ανταπεξέλθει κανείς σε οποιαδήποτε εργασία αν ξαφνικά χάσει τη φωνή του.

Οι διαταραχές της φώνησης μπορεί να οδηγήσουν σε μια αδύναμη, βραχνή φωνή ή φωνή που κουράζεται εύκολα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε:

  • Αλλοιώσεις των φωνητικών χορδών από κακή χρήση τους, όπως τα φωνητικά κομβία και οι πολύποδες.

  • Αλλοιώσεις των φωνητικών χορδών σχετιζόμενες με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (θηλώματα), για τη θεραπεία των οποίων απόλυτη ένδειξη έχει η χρήση των ακτίνων Laser.

  • Παράλυση φωνητικών χορδών κατά την οποία η μία ή  και οι δύο φωνητικές χορδές δεν μπορούν να κινηθούν με αποτέλεσμα μια εξασθενημένη φωνή. Με σύγχρονες μεθόδους έγχυσης υλικού στη φωνητική χορδή ή θυρεοπλαστικής μπορούμε να ενισχύσουμε τη φωνή και να βοηθήσουμε τον ασθενή μας.

  • Καρκίνο φωνητικών χορδών ή γειτονικών περιοχών του υποφάρυγγα που είναι η σοβαρότερη αιτία και αυτή που οπωσδήποτε πρέπει να αποκλειστεί σε κάθε εμμένουσα βραχνάδα.

 

Διαταραχές κατάποσης

 

Όπως η φώνηση έτσι και η κατάποση είναι από τις λειτουργίες που συχνά τις θεωρούμε δεδομένες. Η δυσφαγία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής πολλών ασθενών και είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί με την γήρανση, μετά από κάποιο εγκεφαλικό ή άλλο νευρολογικό νόσημα ή μετά από ακτινοβολία στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου.

Υπάρχουν πολλές άλλες καταστάσεις, καλοήθεις αλλά και κακοήθεις, που μπορεί να ευθύνονται και ο ενδοσκοπικός έλεγχος είναι απαραίτητος για τη διάγνωσή τους.

 

Διαταραχές αναπνοής

 

Η δυσκολία στην αναπνοή είναι αυτονόητο ότι είναι από τις πιο σοβαρές καταστάσεις στις οποίες μπορεί κάποιος να βρεθεί.

  • Κακοήθεις όγκοι του λάρυγγα ή της τραχείας

  • Η αμφοτερόπλευρη παράλυση των φωνητικών χορδών

  • Η υπογλωττιδική στένωση

  • Στενώσεις στην τραχεία

  • Παράδοξη κινητικότητα φωνητικών χορδών

είναι μερικές από τις αιτίες που μπορει να ευθύνονται και που χρήζουν διερεύνησης και άμεσης θεραπείας

 

Καμία αλλοίωση στη φωνή δεν πρέπει να θεωρείται αθώα εάν δεν ελεγχθεί με ενδοσκόπηση. Το ίδιο και μια δυσκολία στην κατάποση που επιμένει πέραν της εβδομάδος. Με τη χρήση υψηλής ευκρίνειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μπορούμε να διαγνώσουμε ακόμη και μικρές αλλοιώσεις των φωνητικών χορδών αλλά και να διαπιστώσουμε εγκαίρως κακοήθεις βλάβες.  

Μονήρεις πολύποδες φωνητικών χορδών, πολυποειδής εκφύλιση φωνητικών χορδών (των καπνιστών), λευκοπλακίες, αλλά και λειτουργικές παθήσεις όπως παράλυση φωνητικών χορδών ή σπαστική δυσφωνία μπορούν να αποκαλυφθούν και να εξηγήσουν μια πιθανή βραχνάδα που διερευνούμε. 

Και φυσικά με τη μικρολαρυγγοσκόπηση υπό γενική αναισθησία οι περισσότερες από τις παραπάνω ανωμαλίες μπορούν να θεραπευτούν.

 

Μονήρης πολύποδας Αρ. φωνητικής χορδής. Αφαιρέθηκε με μικρολαρυγγοσκόπηση με αποτέλεσμα την άμεση αποκατάσταση της φωνής

Φωνητικά κομβία ή όζοι.

Αποτέλεσμα κακής χρήσης της φωνής σε επαγγελματία φωνής (εκπαιδευτικός).

Μετά την αφαίρεση με μικρολαρυγγοσκόπηση ακολούθησαν φωνοθεραπευτικές συνεδρίες.

Καρκίνωμα Δεξ. φωνητικής χορδής.

Βραχνάδα από τετραμήνου σε καπνιστή.

Λόγω αρχικού σταδίου (Τ1) η εξαίρεσή του με μικρολαρυγγοσκόπηση ήταν η μόνη θεραπεία που χρειάστηκε.

bottom of page